Energiatanusítvány a szerda esti téma.

Szponzorált tartalom

energiatanusítvány

energiatanusítvány

Ma estére egy megítélésem szerint igen fontos kérdéssel készültem, amiről a legtöbben mégsem hallottak még, vagy nem tudják pontosan, hogy mi a teendő vele kapcsolatban. Az energiatausítvány lesz a mai téma, mert megint abba futottam bele, amibe már oly sokszor, hogy az emberek nem tudják, hogy erre bizony szükségük van – nem csupán azért, mert hasznos, hanem azért, mert előírás.

Ahhoz, hogy egy ingatlanon túl lehessen adni hivatalos keretek között, nagyon sok papírra van szükség. Aki már csinált ilyesmit, pontosan tudja, hogy mennyire nehéz végig járni minden lépcsőt ahhoz, hogy hiánytalanul le legyenek adva a megfelelő felületeken a kívánt iratok. Ha valami elfelejtődik, akkor lehet menni újra meg újra meg újra egészen addig, míg oda nem kerül minden, ami kell.

Ebbe a minden, ami kell mappába tartozik bele az energiatanusítvány is, amiről nem sokan tudnak. Pedig egyáltalán nem újkeletű dologról van szó, már jó néhány év eltelt azóta, hogy nem csak az újépítésű, de a régi épületekre is kötelező jelleggel csináltatni kell – jogszabály alapján. Az energetikai tanúsítvány nélkül ugyanis nem lehet megkötni az adás-vételi szerződést. A ház, vagy lakás besorolásának szerepelnie kell ezen a lapon.

De milyen besorolás?

Annak megfelelően, hogy mennyire teljesít jól egy ingatlan az energetikai állapot felmérése során, 12 osztályba sorolják őket. A szerződésbe pedig ezek közül a csoportok közül kerül be valamelyik, nyilván az, amelyik jellemezni fogja az épületet.

Nagy lehet az öröm akkor, ha a lakás, vagy ház már az átlagostól jobb minősítést kap, mert ez itthoni viszonylatban igen menőnek számít. Bizonyos kategóriákhoz már muszáj megújuló energiaforrásokat használni, különben sehogy sem tudna összejönni, hogy mondjuk nulla energiaigénye legyen egy épületnek. Itthon azonban még mindig az a leginkább elterjedtebb, hogy átlagos, vagy még az alatti komforttal rendelkező ingatlanok vannak a piacon. Elnézve a magyar pénztárcát ez mondjuk egyáltalán nem meglepő. De az is igaz, hogy már egyre több olyan lehetőség van, ami pályázatok útján próbálja ösztönözni, hogy az emberek vágjanak bele az efféle fejlesztésekbe.

Ha pedig olyan ügyesek vagytok, hogy egyébként is volt már energiatanusítványotok, de most vagytok túl egy nagyobb volumenű felújításon, akkor se felejtsétek el, hogy érdemes új felmérést kérni. Erre azért van szükség, mert nyilván jobban fog teljesíteni az épület – feltételezhetően -, ezért az eladónak mindig az az érdeke, hogy a lehető legjobb minősítéssel ellátott tanúsítvánnyal rendelkezzen. Minél jobb ugyanis egy épület energetikai besorolása, annál kedvezőbb feltételekkel, annál hatékonyabban lehet üzemeltetni, alacsony költséggel.

Legyen szó felülvizsgálatról, vagy akár az első tanúsítványról, az e-tanusitas.eu remek lehetőségeket kínál a gyors energiatanusítvány szerzéshez, ráadásul minden áruk fel van tüntetve a honlapon is. Keressétek őket bizalommal, ha azonnali megoldásra van szükségetek.